Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ


ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
του Θανάση Κανάκη

Εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο και ιδιαίτερα έφηβοι έχουν εντάξει στην καθημερινότητά τους τη χρήση του διαδικτύου ως εργαλείο επικοινωνίας, ψυχαγωγίας, εκπαίδευσης, συναλλαγών κλπ. Τα οφέλη από τη χρήση του είναι πολλά και αναμφισβήτητα. Οι συνέπειες ωστόσο από την κατάχρησή του αποβαίνουν επικίνδυνες και καταστρεπτικές.
Με λίγα λόγια μια επιπόλαιη και αδιάκριτη χρήση του διαδικτύου μπορεί να προκαλέσει αρνητικά αποτελέσματα σε συμπεριφορικό, ψυχικό και οικονομικό επίπεδο. Ειδικότερα:
·       Δυνητικά μπορεί να επέλθει σοβαρή βλάβη στους έφηβους χρήστες (κατάθλιψη, παραβατικότητα, αυτοκτονία).
·       Ελλοχεύει κίνδυνος για την ασφάλεια πληροφοριών και προσωπικών δεδομένων.
·       Εμπλοκή με δραστηριότητες τζόγου.
·       Μοναξιά-αποξένωση (υποκατάσταση προσωπικών και κοινωνικών επαφών, δυσλειτουργικές σχέσεις με συνομήλικους). 

Για να κατανοήσουμε όμως ένα πρόβλημα θα πρέπει αρχικά να το ορίσουμε. Αλήθεια τι είναι αυτό το φαινόμενο του  Εθισμού στο Διαδίκτυο;
[Internet Addiction Disorder (IAD)]

 Ο εθισμός στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και η εξάρτηση από το διαδίκτυο αποτελεί ένα φαινόμενο της τελευταίας δεκαετίας που ολοένα εξαπλώνεται. Η πρώτη περίπτωση είδε το φως της δημοσιότητας το 1997, στις ΗΠΑ ενώ το πρώτο Κέντρο απεξάρτησης λειτούργησε το 1995, στην Πενσυλβανία των ΗΠΑ.
Για να διαγνωστεί ένα άτομο ως εθισμένο στο διαδίκτυο θα πρέπει να πληροί κάποια κριτήρια, τα λεγόμενα διαγνωστικά κριτήρια. Τα δε διαγνωστικά  κριτήρια που οριοθετούν την υπερβολική χρήση (εθισμός) είναι η ύπαρξη τουλάχιστον τριών από τα παρακάτω :

- Συμπτώματα Συνδρόμου Απόσυρσης , όπως ψυχοκινητική διέγερση, εκούσια ή ακούσια κίνηση δακτυλογράφησης των δακτύλων του χεριού, άγχος, έμμονη σκέψη για το Internet, όνειρα για το Internet, θλιμμένη συμπεριφορά, μειωμένη ανταπόκριση στα εξωτερικά ερεθίσματα.


- Χρήση Διαδικτύου προκειμένου να αποφευχθούν συμπτώματα απόσυρσης.


- Παραμονή 
on-line για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το προτιθέμενο

- Κατανάλωση υπερβολικού χρόνου ή/και χρήματος σε δραστηριότητες σχετικές με το Διαδίκτυο (λογισμικό, σκληροί δίσκοι κλπ)

- Έκπτωση λειτουργικότητας του ατόμου (σε κοινωνικό, οικογενειακό, προσωπικό επίπεδο, παραμέληση προσωπικής φροντίδας και υγιεινής, απώλεια ύπνου, ενδοοικογενειακές συγκρούσεις, σχολική αποτυχία)


- Συνέχιση χρήσης παρά την γνώση της παραπάνω έκπτωσης.

( Griffiths M., 2000, CyberpsycholBehav 3:537-550)

Πως όμως ερμηνεύονται  όλα αυτά στη ψυχοσωματική υπόσταση του εξαρτημένου χρήστη;

Ψυχική συμπτωματολογία
·       Αίσθηση ευφορίας την ώρα που βρίσκεται ο χρήστης μπροστά στον υπολογιστή
·       Ανικανότητα να σταματήσει τη δραστηριότητα
·       Αίσθηση κενού, θλίψης, θυμού καθώς και έκρηξη επιθετικότητας όταν δεν βρίσκεται στον υπολογιστή
·       Άρνηση της σοβαρότητας του προβλήματος.


Σωματική συμπτωματολογία
·       Διατροφικές διαταραχές
·       Διαταραχές και αλλαγές στις συνήθειες ύπνου (μειώνονται οι ώρες ύπνου, παρουσιάζονται διακοπές του ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας)
·       Παρατεταμένη κούραση λόγω αϋπνίας.
·       Mυοσκελετικές παθήσεις (σκολίωση, αυχενικό σύνδρομο, κακώσεις νεύρων, τενοντίτιδες)
·       Κρούσματα φωτοεπιληψίας
·       Παραμέληση προσωπικής υγιεινής

Όλα τα παραπάνω αποκαλύπτουν ότι ο Η/Υ δεν είναι μόνο ένα απλό εργαλείο ή ένα αθώο παιχνίδι που μπορεί να χρησιμοποιείται άφοβα και χωρίς έλεγχο.
  
 Με την χάρη του Θεού παιδιά στο επόμενο τεύχος θα δούμε πώς μπορούμε να προλάβουμε την εκδήλωση του παραπάνω φαινομένου εντοπίζοντας έγκαιρα κάποια προδρομικά συμπτώματα στη συμπεριφορά και στην εν γένει διάθεσή μας μέσα από χρήσιμες συμβουλές για ασφαλή πλοήγηση στον κυβερνοχώρο.

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Αγώνα για απεξάρτηση από το Facebook δίνουν οι έφηβοι


Δέκα δισεκατομμύρια λεπτά αφιερώνουν συνολικά από τη ζωή τους στο Facebook τα 350 εκατομμύρια μέλη του δημοφιλέστερου κοινωνικού δικτύου, προκειμένου να επισκεφτούν το προφίλ των φίλων τους, να ενημερώσουν το δικό τους προφίλ, να...


ανεβάσουν φωτογραφίες και γενικά να «δώσουν το παρόν» στον κόσμο της κοινωνικής δικτύωσης.

Οι αμέτρητες ώρες, όμως, που αφιερώνουν οι έφηβοι στο Facebook έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις επιδόσεις τους στο σχολείο και τις υπόλοιπες δραστηριότητές τους, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να αναγκάζονται να βάλουν όρια στη νέα «μανία» της εποχής.

Πολλοί έφηβοι, για παράδειγμα, ανταλλάσσουν κωδικούς πρόσβασης προκειμένου ο ένας να ελέγχει τον άλλο και να συνδέονται με την αγαπημένη τους σελίδα μία φορά την εβδομάδα ή ακόμη λιγότερο. Άλλοι απενεργοποιούν εντελώς το προφίλ τους ή εμπιστεύονται τη διαχείριση του λογαριασμού τους σε κάποιον άλλο μέχρις ότου να αισθανθούν έτοιμοι να εμπλακούν πάλι ενεργά.

«Ό,τι ισχύει και για τις υπόλοιπες μορφές εθισμού ισχύει και για το Facebook», επισημαίνει η ψυχολόγος Κίμπερλι Γιανγκ, η οποία είναι διευθύντρια στο Κέντρο Απεξάρτησης από το Διαδίκτυο του Μπράντφορντ.

Η δρ Γιανγκ δηλώνει εντυπωσιασμένη από τους εφήβους που αναπτύσσουν τις δικές τους μεθόδους προκειμένου να ελέγξουν τον εθισμό τους στο Facebook, ελλείψει προγραμμάτων απεξάρτησης από το διαδίκτυο.


από το troktiko

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Είναι οι παπάδες μένταλιστ;

Είναι οι παπάδες μένταλιστ;

            Στο χωριό της μητέρας μου ήταν μια γιαγιά, που τη λέγαν Ματσατσού. Αυτό φαντάζομαι ήταν παρατσούκλι και όχι το κύριο όνομα της. Η Ματσατσού ήταν μάγισσα. Έτσι έλεγαν. Είχε τη Σολομωνική και άλλα βιβλία και έκανε θεραπευτικά μίγματα αλοιφών, τα οποία προμηθευόταν όλο το χωριό. Και η γιαγιά μου η συγχωρεμένη, ένας απλούστατος και άγιος άνθρωπος, είχε τέτοιες αλοιφές στο σπίτι της. Ξόρκια για βασκανία και κάθε κακό. Μια παλιομοδίτισσα μένταλιστ, θα λέγαμε. Χρησιμοποιούμε τον όρο μένταλιστ και εμείς, γιατί είναι πολύ της μόδας, μη μας πείτε και παλιομοδίτες ή παλιοημερολογίτες. Uri Geller και αμέτρητες συναφείς σαχλαμάρες πλημμυρίζουν το ενδιαφέρον του νεοέλληνα καθώς όλοι αναζητούν μαγικές λύσεις για τα προβλήματα τους. Να γυρίσουν ένα διακόπτη και να γυρίσει η γη ανάποδα. Και καλά η Ματσατσού και ο Ούριος Γκελλέριος, που ψάχνουμε και τον διάδοχο του, τρομάρα μας. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη μαγική αντίληψη την έχει ο κόσμος και για την Εκκλησία και τους παπάδες. Ένας καθηγητής στη θεολογική το έλεγε σακραμενταλιστική θεώρηση των μυστηρίων. Και, δυστυχώς, πολλές φορές είναι έτσι ακριβώς. Η πλειονότητα του κόσμου, που πλησιάζει έναν ιερέα, αισθάνονται θύματα βασκανίας, ισχυρίζονται ότι τους έχουν κάνει μάγια, ο κακός ο διαβολάκης – που λέει και ο πατήρ Παρθένιος – τους βασανίζει, και έρχονται να ζητήσουν εξορκισμούς και ευχές για τη βασκανία. Ακόμα, όμως, και η τέλεση των μυστηρίων στα σπίτια, αγιασμών και ευχελαίων, ερμηνεύεται πολλές φορές μαγικά. Θα κάνω αγιασμό για να τα ξαναφτιάξει η κόρη μου με το αγόρι της, για να νοικιαστεί το σπίτι, για να φύγει το κακό, για να κερδίσω το τζόκερ ή στη ρουλέτα τα Χριστούγεννα, να παν καλά οι δουλειές και τα κέρδη και πολλά πολλά άλλα. Ο δε παπάς οφείλει να ενεργήσει ως μένταλιστ στα μάτια αυτών των ανθρώπων, διαφορετικά δεν πιάνουν οι ευχές του. Για αυτό άλλωστε επιμένουν να πάρει φεύγοντας το τυχερό, αλλιώς, λένε, δε πιάνει το μυστήριο.
            Η παραπάνω μαγική αντίληψη για τα μυστήρια και το πρόσωπο του ιερέως, αν ερμηνευτεί θεολογικά, δεν είναι παρά βλασφημία του Αγίου Πνεύματος. Γιατί τί είναι μυστήριο; Είναι η επίκληση της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος, ως δύναμη, ενέργεια και επιφοίτηση, για να αγιάσει την ύλη, που προσφέρουμε ως θυσία αινέσεως στον Τριαδικό μας Θεό. Στον αγιασμό, προσφέρουμε το νερό, που αγιάζεται και μας αγιάζει. Στο ευχέλαιο, το λάδι, που αγιάζεται και μας θεραπεύει από κάθε ψυχική και σωματική ασθένεια. Στη Θεία Ευχαριστία, τον άρτο και τον οίνο, που γίνονται Σώμα και Αίμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, και αξιωνόμαστε οι ανάξιοι να μεταλάβουμε τον Χριστό, ώστε να γινόμαστε σύσσωμοι και σύναιμοι μαζί Του. Και πολλές άλλες αμέτρητες δωρεές του Αγίου Πνεύματος, αυτό άλλωστε συμβολίζουν τα επτά φώτα που ανάπτονται στο Ευχέλαιο στην πρώτη τελεστική ευχή, σύμφωνα με τον άγιο Συμεών, αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης. Όπως για παράδειγμα, σύμφωνα με τον Απόστολο Παύλο, αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, χρηστότητα, αγαθωσύνη, πίστη, πραότητα, εκγράτεια. Αγαθά πνευματικά. Πού να καταλάβουμε όμως εμείς στην υλιστική και αντιπνευματική εποχή μας την αξία τους; Και ζητάμε από τον Θεό ανοησίες. Και τον υβρίζουμε με τον τρόπο αυτό. Όχι, αγαπητοί μου. Ο παπάς δεν είναι μένταλιστ. Ο παπάς δεν είναι μέντιουμ. Ο παπάς δεν είναι μάγος. Ο παπάς δεν είναι Ματσατσού. Είναι άνθρωπος ομοιοπαθής με όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους, που του εμπιστεύτηκε η Εκκλησία τη λειτουργική διακονία να εύχεται υπέρ του λαού, όχι ως ενδιάμεσος μεταξύ Θεού και ανθρώπων, αλλά ως άνθρωπος και αυτός. Που φορά όμως με ευλάβεια και ταπείνωση το πετραχήλι, για να συμβολίσει ακριβώς τη Χάρι του Αγίου Πνεύματος, που επικαλούμαστε. Όλοι οι λοιποί, μάγοι, μέντιουμ, μένταλιστ, αστρολόγοι, χαρτορίχτρες και καφετζούδες της κακιάς ώρας επικαλούνται ενέργειες δαιμονικές. Τόσο αχανής είναι η απόσταση ενός ιερέα από έναν μένταλιστ, όση η απόσταση που χωρίζει το Πνεύμα το Άγιον από το πνεύμα το πονηρό του Εωσφόρου και των αγγέλων του, δηλαδή των δαιμόνων. Η ευθύνη της επιλογής είναι δική μας. Όσο για αυτά που μας συμβαίνουν ας μην είμαστε τόσο μοιρολάτρες και ανεύθυνοι, ώστε να ερμηνεύουμε τις αποτυχίες μας ως αποτέλεσμα βασκανίας αλλά ας ζητάμε ταπεινά τη βοήθεια του καλού μας Θεού, που θα σπεύσει να μας ελαφρύνει με τη Χάρι και την ευλογία Του. Και το κυριότερο. Ας μην προσπαθούμε ανόητα να γίνουμε οι διαδοχοι του Uri Geller, διαβάζοντας αυθαίρετα και χωρίς ευλογία εξορκισμούς ή ευχές του αγίου Κυπριανού, αλλά ας αγωνιζόμαστε να γίνουμε διάδοχοι των Αποστόλων, διάδοχοι των αγίων της Εκκλησίας μας, τέκνα γνήσια του Θεού και να μαθητεύουμε με ταπείνωση και αδιάλειπτα στο άγιο και ιερό Ευαγγέλιο.

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009


Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009




Ο εθισμός στο Ίντερνετ είναι βλαβερός για τα παιδιά


Πόνο στον εαυτό τους προκαλούν οι συμπεριφορές εφήβων που είναι εθισμένοι στο Ίντερνετ.
Αυστραλοί και Κινέζοι επιστήμονες παρακολούθησαν τη συμπεριφορά 1.618 εφήβων, ηλικίας 13 έως 18 ετών, από την επαρχία Γκουανγκντονγκ της Κίνας, καταγράφοντας περιπτώσεις κατά τις οποίες οι νεαροί χτυπούσαν τον εαυτό τους, έβγαζαν τα μαλλιά τους, ή προκαλούσαν εγκαύματα στο σώμα τους. Στη συνέχεια τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ένα τεστ για να διαπιστωθεί ο εθισμός τους στο Ίντερνετ.
Ο εθισμός στο Ίντερνετ θεωρείται ως ψυχική ασθένεια, ήδη από τα μέσα του 1990, με συμπτώματα ανάλογα με άλλους εθισμούς.
Από το τεστ διαπιστώθηκε ότι περίπου το 10% των μαθητών παρουσίαζαν συμπτώματα ήπιου εθισμού στο Ίντερνετ, ενώ το 1% είχε σοβαρό πρόβλημα εθισμού. Τα παιδιά που είχαν ήπιο εθισμό είχαν 2,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να βλάψουν τον εαυτό τους, σε σύγκριση με εκείνα που δεν θεωρούνται εθισμένα, δήλωσε ο Δρ. Λόρενς Λαμ, από το Πανεπιστήμιο "Notre Dame" της Αυστραλίας.
Εκείνοι οι έφηβοι που θεωρούνται ήπια έως σοβαρά εθισμένοι στο διαδίκτυο είχαν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες, σε σύγκριση με τους μη εθισμένους εφήβους, να αυτοτραυματιστούν, πρόσθεσε ο καθηγητής Λαμ, που συνεργάστηκε με καθηγητές από το πανεπιστήμιο Σαν Γιαν-Σεν, της κινεζικής επαρχίας Γκουανγκτζού.
"Τα τελευταία χρόνια, που υπάρχει μεγαλύτερη προσβασιμότητα στο Ίντερνετ στις περισσότερες ασιατικές χώρες, ο εθισμός στο διαδίκτυο γίνεται ολοένα και σοβαρότερο ψυχικό πρόβλημα μεταξύ των εφήβων", επισήμαναν οι ερευνητές.
Οι ειδικοί θεωρούν ότι ο εθισμός στο Ίντερνετ προκαλεί άγχος, νευρικότητα, κακή διάθεση και χαρακτηρίζεται πλέον ως βασικός παράγοντας για συμπεριφορές αυτοτραυματισμού.

από το http://enimerwsi-gr.blogspot.com