Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ


ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
του Θανάση Κανάκη

Εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο και ιδιαίτερα έφηβοι έχουν εντάξει στην καθημερινότητά τους τη χρήση του διαδικτύου ως εργαλείο επικοινωνίας, ψυχαγωγίας, εκπαίδευσης, συναλλαγών κλπ. Τα οφέλη από τη χρήση του είναι πολλά και αναμφισβήτητα. Οι συνέπειες ωστόσο από την κατάχρησή του αποβαίνουν επικίνδυνες και καταστρεπτικές.
Με λίγα λόγια μια επιπόλαιη και αδιάκριτη χρήση του διαδικτύου μπορεί να προκαλέσει αρνητικά αποτελέσματα σε συμπεριφορικό, ψυχικό και οικονομικό επίπεδο. Ειδικότερα:
·       Δυνητικά μπορεί να επέλθει σοβαρή βλάβη στους έφηβους χρήστες (κατάθλιψη, παραβατικότητα, αυτοκτονία).
·       Ελλοχεύει κίνδυνος για την ασφάλεια πληροφοριών και προσωπικών δεδομένων.
·       Εμπλοκή με δραστηριότητες τζόγου.
·       Μοναξιά-αποξένωση (υποκατάσταση προσωπικών και κοινωνικών επαφών, δυσλειτουργικές σχέσεις με συνομήλικους). 

Για να κατανοήσουμε όμως ένα πρόβλημα θα πρέπει αρχικά να το ορίσουμε. Αλήθεια τι είναι αυτό το φαινόμενο του  Εθισμού στο Διαδίκτυο;
[Internet Addiction Disorder (IAD)]

 Ο εθισμός στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και η εξάρτηση από το διαδίκτυο αποτελεί ένα φαινόμενο της τελευταίας δεκαετίας που ολοένα εξαπλώνεται. Η πρώτη περίπτωση είδε το φως της δημοσιότητας το 1997, στις ΗΠΑ ενώ το πρώτο Κέντρο απεξάρτησης λειτούργησε το 1995, στην Πενσυλβανία των ΗΠΑ.
Για να διαγνωστεί ένα άτομο ως εθισμένο στο διαδίκτυο θα πρέπει να πληροί κάποια κριτήρια, τα λεγόμενα διαγνωστικά κριτήρια. Τα δε διαγνωστικά  κριτήρια που οριοθετούν την υπερβολική χρήση (εθισμός) είναι η ύπαρξη τουλάχιστον τριών από τα παρακάτω :

- Συμπτώματα Συνδρόμου Απόσυρσης , όπως ψυχοκινητική διέγερση, εκούσια ή ακούσια κίνηση δακτυλογράφησης των δακτύλων του χεριού, άγχος, έμμονη σκέψη για το Internet, όνειρα για το Internet, θλιμμένη συμπεριφορά, μειωμένη ανταπόκριση στα εξωτερικά ερεθίσματα.


- Χρήση Διαδικτύου προκειμένου να αποφευχθούν συμπτώματα απόσυρσης.


- Παραμονή 
on-line για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το προτιθέμενο

- Κατανάλωση υπερβολικού χρόνου ή/και χρήματος σε δραστηριότητες σχετικές με το Διαδίκτυο (λογισμικό, σκληροί δίσκοι κλπ)

- Έκπτωση λειτουργικότητας του ατόμου (σε κοινωνικό, οικογενειακό, προσωπικό επίπεδο, παραμέληση προσωπικής φροντίδας και υγιεινής, απώλεια ύπνου, ενδοοικογενειακές συγκρούσεις, σχολική αποτυχία)


- Συνέχιση χρήσης παρά την γνώση της παραπάνω έκπτωσης.

( Griffiths M., 2000, CyberpsycholBehav 3:537-550)

Πως όμως ερμηνεύονται  όλα αυτά στη ψυχοσωματική υπόσταση του εξαρτημένου χρήστη;

Ψυχική συμπτωματολογία
·       Αίσθηση ευφορίας την ώρα που βρίσκεται ο χρήστης μπροστά στον υπολογιστή
·       Ανικανότητα να σταματήσει τη δραστηριότητα
·       Αίσθηση κενού, θλίψης, θυμού καθώς και έκρηξη επιθετικότητας όταν δεν βρίσκεται στον υπολογιστή
·       Άρνηση της σοβαρότητας του προβλήματος.


Σωματική συμπτωματολογία
·       Διατροφικές διαταραχές
·       Διαταραχές και αλλαγές στις συνήθειες ύπνου (μειώνονται οι ώρες ύπνου, παρουσιάζονται διακοπές του ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας)
·       Παρατεταμένη κούραση λόγω αϋπνίας.
·       Mυοσκελετικές παθήσεις (σκολίωση, αυχενικό σύνδρομο, κακώσεις νεύρων, τενοντίτιδες)
·       Κρούσματα φωτοεπιληψίας
·       Παραμέληση προσωπικής υγιεινής

Όλα τα παραπάνω αποκαλύπτουν ότι ο Η/Υ δεν είναι μόνο ένα απλό εργαλείο ή ένα αθώο παιχνίδι που μπορεί να χρησιμοποιείται άφοβα και χωρίς έλεγχο.
  
 Με την χάρη του Θεού παιδιά στο επόμενο τεύχος θα δούμε πώς μπορούμε να προλάβουμε την εκδήλωση του παραπάνω φαινομένου εντοπίζοντας έγκαιρα κάποια προδρομικά συμπτώματα στη συμπεριφορά και στην εν γένει διάθεσή μας μέσα από χρήσιμες συμβουλές για ασφαλή πλοήγηση στον κυβερνοχώρο.

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Αγώνα για απεξάρτηση από το Facebook δίνουν οι έφηβοι


Δέκα δισεκατομμύρια λεπτά αφιερώνουν συνολικά από τη ζωή τους στο Facebook τα 350 εκατομμύρια μέλη του δημοφιλέστερου κοινωνικού δικτύου, προκειμένου να επισκεφτούν το προφίλ των φίλων τους, να ενημερώσουν το δικό τους προφίλ, να...


ανεβάσουν φωτογραφίες και γενικά να «δώσουν το παρόν» στον κόσμο της κοινωνικής δικτύωσης.

Οι αμέτρητες ώρες, όμως, που αφιερώνουν οι έφηβοι στο Facebook έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις επιδόσεις τους στο σχολείο και τις υπόλοιπες δραστηριότητές τους, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να αναγκάζονται να βάλουν όρια στη νέα «μανία» της εποχής.

Πολλοί έφηβοι, για παράδειγμα, ανταλλάσσουν κωδικούς πρόσβασης προκειμένου ο ένας να ελέγχει τον άλλο και να συνδέονται με την αγαπημένη τους σελίδα μία φορά την εβδομάδα ή ακόμη λιγότερο. Άλλοι απενεργοποιούν εντελώς το προφίλ τους ή εμπιστεύονται τη διαχείριση του λογαριασμού τους σε κάποιον άλλο μέχρις ότου να αισθανθούν έτοιμοι να εμπλακούν πάλι ενεργά.

«Ό,τι ισχύει και για τις υπόλοιπες μορφές εθισμού ισχύει και για το Facebook», επισημαίνει η ψυχολόγος Κίμπερλι Γιανγκ, η οποία είναι διευθύντρια στο Κέντρο Απεξάρτησης από το Διαδίκτυο του Μπράντφορντ.

Η δρ Γιανγκ δηλώνει εντυπωσιασμένη από τους εφήβους που αναπτύσσουν τις δικές τους μεθόδους προκειμένου να ελέγξουν τον εθισμό τους στο Facebook, ελλείψει προγραμμάτων απεξάρτησης από το διαδίκτυο.


από το troktiko

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Είναι οι παπάδες μένταλιστ;

Είναι οι παπάδες μένταλιστ;

            Στο χωριό της μητέρας μου ήταν μια γιαγιά, που τη λέγαν Ματσατσού. Αυτό φαντάζομαι ήταν παρατσούκλι και όχι το κύριο όνομα της. Η Ματσατσού ήταν μάγισσα. Έτσι έλεγαν. Είχε τη Σολομωνική και άλλα βιβλία και έκανε θεραπευτικά μίγματα αλοιφών, τα οποία προμηθευόταν όλο το χωριό. Και η γιαγιά μου η συγχωρεμένη, ένας απλούστατος και άγιος άνθρωπος, είχε τέτοιες αλοιφές στο σπίτι της. Ξόρκια για βασκανία και κάθε κακό. Μια παλιομοδίτισσα μένταλιστ, θα λέγαμε. Χρησιμοποιούμε τον όρο μένταλιστ και εμείς, γιατί είναι πολύ της μόδας, μη μας πείτε και παλιομοδίτες ή παλιοημερολογίτες. Uri Geller και αμέτρητες συναφείς σαχλαμάρες πλημμυρίζουν το ενδιαφέρον του νεοέλληνα καθώς όλοι αναζητούν μαγικές λύσεις για τα προβλήματα τους. Να γυρίσουν ένα διακόπτη και να γυρίσει η γη ανάποδα. Και καλά η Ματσατσού και ο Ούριος Γκελλέριος, που ψάχνουμε και τον διάδοχο του, τρομάρα μας. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη μαγική αντίληψη την έχει ο κόσμος και για την Εκκλησία και τους παπάδες. Ένας καθηγητής στη θεολογική το έλεγε σακραμενταλιστική θεώρηση των μυστηρίων. Και, δυστυχώς, πολλές φορές είναι έτσι ακριβώς. Η πλειονότητα του κόσμου, που πλησιάζει έναν ιερέα, αισθάνονται θύματα βασκανίας, ισχυρίζονται ότι τους έχουν κάνει μάγια, ο κακός ο διαβολάκης – που λέει και ο πατήρ Παρθένιος – τους βασανίζει, και έρχονται να ζητήσουν εξορκισμούς και ευχές για τη βασκανία. Ακόμα, όμως, και η τέλεση των μυστηρίων στα σπίτια, αγιασμών και ευχελαίων, ερμηνεύεται πολλές φορές μαγικά. Θα κάνω αγιασμό για να τα ξαναφτιάξει η κόρη μου με το αγόρι της, για να νοικιαστεί το σπίτι, για να φύγει το κακό, για να κερδίσω το τζόκερ ή στη ρουλέτα τα Χριστούγεννα, να παν καλά οι δουλειές και τα κέρδη και πολλά πολλά άλλα. Ο δε παπάς οφείλει να ενεργήσει ως μένταλιστ στα μάτια αυτών των ανθρώπων, διαφορετικά δεν πιάνουν οι ευχές του. Για αυτό άλλωστε επιμένουν να πάρει φεύγοντας το τυχερό, αλλιώς, λένε, δε πιάνει το μυστήριο.
            Η παραπάνω μαγική αντίληψη για τα μυστήρια και το πρόσωπο του ιερέως, αν ερμηνευτεί θεολογικά, δεν είναι παρά βλασφημία του Αγίου Πνεύματος. Γιατί τί είναι μυστήριο; Είναι η επίκληση της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος, ως δύναμη, ενέργεια και επιφοίτηση, για να αγιάσει την ύλη, που προσφέρουμε ως θυσία αινέσεως στον Τριαδικό μας Θεό. Στον αγιασμό, προσφέρουμε το νερό, που αγιάζεται και μας αγιάζει. Στο ευχέλαιο, το λάδι, που αγιάζεται και μας θεραπεύει από κάθε ψυχική και σωματική ασθένεια. Στη Θεία Ευχαριστία, τον άρτο και τον οίνο, που γίνονται Σώμα και Αίμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, και αξιωνόμαστε οι ανάξιοι να μεταλάβουμε τον Χριστό, ώστε να γινόμαστε σύσσωμοι και σύναιμοι μαζί Του. Και πολλές άλλες αμέτρητες δωρεές του Αγίου Πνεύματος, αυτό άλλωστε συμβολίζουν τα επτά φώτα που ανάπτονται στο Ευχέλαιο στην πρώτη τελεστική ευχή, σύμφωνα με τον άγιο Συμεών, αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης. Όπως για παράδειγμα, σύμφωνα με τον Απόστολο Παύλο, αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, χρηστότητα, αγαθωσύνη, πίστη, πραότητα, εκγράτεια. Αγαθά πνευματικά. Πού να καταλάβουμε όμως εμείς στην υλιστική και αντιπνευματική εποχή μας την αξία τους; Και ζητάμε από τον Θεό ανοησίες. Και τον υβρίζουμε με τον τρόπο αυτό. Όχι, αγαπητοί μου. Ο παπάς δεν είναι μένταλιστ. Ο παπάς δεν είναι μέντιουμ. Ο παπάς δεν είναι μάγος. Ο παπάς δεν είναι Ματσατσού. Είναι άνθρωπος ομοιοπαθής με όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους, που του εμπιστεύτηκε η Εκκλησία τη λειτουργική διακονία να εύχεται υπέρ του λαού, όχι ως ενδιάμεσος μεταξύ Θεού και ανθρώπων, αλλά ως άνθρωπος και αυτός. Που φορά όμως με ευλάβεια και ταπείνωση το πετραχήλι, για να συμβολίσει ακριβώς τη Χάρι του Αγίου Πνεύματος, που επικαλούμαστε. Όλοι οι λοιποί, μάγοι, μέντιουμ, μένταλιστ, αστρολόγοι, χαρτορίχτρες και καφετζούδες της κακιάς ώρας επικαλούνται ενέργειες δαιμονικές. Τόσο αχανής είναι η απόσταση ενός ιερέα από έναν μένταλιστ, όση η απόσταση που χωρίζει το Πνεύμα το Άγιον από το πνεύμα το πονηρό του Εωσφόρου και των αγγέλων του, δηλαδή των δαιμόνων. Η ευθύνη της επιλογής είναι δική μας. Όσο για αυτά που μας συμβαίνουν ας μην είμαστε τόσο μοιρολάτρες και ανεύθυνοι, ώστε να ερμηνεύουμε τις αποτυχίες μας ως αποτέλεσμα βασκανίας αλλά ας ζητάμε ταπεινά τη βοήθεια του καλού μας Θεού, που θα σπεύσει να μας ελαφρύνει με τη Χάρι και την ευλογία Του. Και το κυριότερο. Ας μην προσπαθούμε ανόητα να γίνουμε οι διαδοχοι του Uri Geller, διαβάζοντας αυθαίρετα και χωρίς ευλογία εξορκισμούς ή ευχές του αγίου Κυπριανού, αλλά ας αγωνιζόμαστε να γίνουμε διάδοχοι των Αποστόλων, διάδοχοι των αγίων της Εκκλησίας μας, τέκνα γνήσια του Θεού και να μαθητεύουμε με ταπείνωση και αδιάλειπτα στο άγιο και ιερό Ευαγγέλιο.

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009


Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009




Ο εθισμός στο Ίντερνετ είναι βλαβερός για τα παιδιά


Πόνο στον εαυτό τους προκαλούν οι συμπεριφορές εφήβων που είναι εθισμένοι στο Ίντερνετ.
Αυστραλοί και Κινέζοι επιστήμονες παρακολούθησαν τη συμπεριφορά 1.618 εφήβων, ηλικίας 13 έως 18 ετών, από την επαρχία Γκουανγκντονγκ της Κίνας, καταγράφοντας περιπτώσεις κατά τις οποίες οι νεαροί χτυπούσαν τον εαυτό τους, έβγαζαν τα μαλλιά τους, ή προκαλούσαν εγκαύματα στο σώμα τους. Στη συνέχεια τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ένα τεστ για να διαπιστωθεί ο εθισμός τους στο Ίντερνετ.
Ο εθισμός στο Ίντερνετ θεωρείται ως ψυχική ασθένεια, ήδη από τα μέσα του 1990, με συμπτώματα ανάλογα με άλλους εθισμούς.
Από το τεστ διαπιστώθηκε ότι περίπου το 10% των μαθητών παρουσίαζαν συμπτώματα ήπιου εθισμού στο Ίντερνετ, ενώ το 1% είχε σοβαρό πρόβλημα εθισμού. Τα παιδιά που είχαν ήπιο εθισμό είχαν 2,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να βλάψουν τον εαυτό τους, σε σύγκριση με εκείνα που δεν θεωρούνται εθισμένα, δήλωσε ο Δρ. Λόρενς Λαμ, από το Πανεπιστήμιο "Notre Dame" της Αυστραλίας.
Εκείνοι οι έφηβοι που θεωρούνται ήπια έως σοβαρά εθισμένοι στο διαδίκτυο είχαν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες, σε σύγκριση με τους μη εθισμένους εφήβους, να αυτοτραυματιστούν, πρόσθεσε ο καθηγητής Λαμ, που συνεργάστηκε με καθηγητές από το πανεπιστήμιο Σαν Γιαν-Σεν, της κινεζικής επαρχίας Γκουανγκτζού.
"Τα τελευταία χρόνια, που υπάρχει μεγαλύτερη προσβασιμότητα στο Ίντερνετ στις περισσότερες ασιατικές χώρες, ο εθισμός στο διαδίκτυο γίνεται ολοένα και σοβαρότερο ψυχικό πρόβλημα μεταξύ των εφήβων", επισήμαναν οι ερευνητές.
Οι ειδικοί θεωρούν ότι ο εθισμός στο Ίντερνετ προκαλεί άγχος, νευρικότητα, κακή διάθεση και χαρακτηρίζεται πλέον ως βασικός παράγοντας για συμπεριφορές αυτοτραυματισμού.

από το http://enimerwsi-gr.blogspot.com

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Εντυπώσεις από την ημερίδα.

...ήταν μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ημερίδες, που έχουμε συμμετάσχει σαν σχολείο.... ειδικά για μας τα παιδιά ήταν πολύ ιδιαίτερη, γιατί το θέμα της εξάρτησης στη σημερινή εποχή βρίσκεται καθημερινώς γύρω μας....!
μαθήτρια του 4ου Γυμνασίου Σταυρούπολης...


katia.com

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

1η Ενοριακή Μαθητική Ημερίδα
Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Ηλιουπόλεως
Απολογισμός


Στις 10 Νοεμβρίου 2009 και ώρες 10:00 – 12:00 το πρωΐ πραγματοποιήθηκε στην ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Ηλιουπόλεως, στη Θεσσαλονίκη, η 1η Ενοριακή Μαθητική Ημερίδα, με θέμα: «εξαρτημένος ή ελεύθερος;». Στην ημερίδα συμμετείχαν 230 μαθήτριες και μαθητές από τα 4ο, 5ο, 6ο και 7ο Γυμνάσια Σταυρουπόλεως. Οι εργασίες ξεκίνησαν υπό την προεδρία της κυρίας Βασιλικής Κοσμίδου, καθηγήτριας μουσικής, με τις εισηγήσεις του πρώτου μέρους. Η πρώτη εισήγηση έγινε από τις ψυχολόγους του δικτύου ΑΛΦΑ, Αθηνά Λαγουμάκη και Βασιλική Ζουντουρίδου με θέμα: Οι εξαρτήσεις στα χρόνια της εφηβείας: σκέψεις, συναισθήματα, επιλογές. Ακολούθησε η δεύτερη εισήγηση από την εκπαιδευτικό Π.Ε., Ελένη Βλάχου, με θέμα: Εφηβεία: κρίση ή δώρο;, παρουσιάζοντας κύρια σημεία του βιβλίου του πατρός Βασιλείου Θερμού, «Ταραγμένη άνοιξη. Για μια κατανόηση της εφηβείας». Το πρώτο μέρος έκλεισε με την εισήγηση του Αθανασίου Κανάκη, ψυχολόγου, με θέμα: Ο εθισμός στο διαδίκτυο. Στο δεύτερο μέρος, χαιρέτησε την εκδήλωση ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως, κ.κ. Βαρνάβας, απευθύνοντας στα παιδιά λόγο παρακλήσεως και αγάπης. Είπε χαρακτηριστικά, σε μία αποστροφή του λόγου του: παιδιά αμφισβητείστε όποιον θέλετε, αμφισβητείστε μας όλους, μην αμφισβητείστε όμως ποτέ το καλό, τη δικαιοσύνη, την αγάπη. Κάντε ό,τι θέλετε, αρκεί να το αγαπάτε. Η εκδήλωση έκλεισε με παρουσίαση δίσκου και video από τον τραγουδιστή Jamster (Σεραφείμ Αλευρόπουλο), η ζωντάνια και η μεταδοτικότητα του οποίου άγγιξε ιδιαίτερα τα παιδιά. Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώθηκε η 1η Ενοριακή Μαθητική Ημερίδα, ως σπορά προβληματισμού και απαρχή ενός διαλόγου μέσα από το ιστολόγιο: http://exartimenos-i-eleftheros.blogspot.com. Εάν έστω και ένας μαθητής ή μία μαθήτρια ωφελήθηκαν και βοηθηθούν στη ζωή τους από την εκδήλωσή μας, τότε και εμείς θα τη θεωρήσουμε επιτυχημένη.

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Εντυπώσεις από την ημερίδα.

Μια πολύ πρωτοποριακή κοινωνική παρέμβαση με αποδέκτες τους εφήβους και τις έφηβες.
Νιώθουμε ευγνωμοσύνη προς τους ιερείς της ενορίας του Αγίου Κωνσταντίνου και Αγίας Ελένης, που με πολύ κόπο και αυτοθυσία προετοίμασαν και εργάστηκαν για την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης.
Ευχόμαστε ο καλός Θεός να ανταμείψει τις φιλότιμες προσπάθειές τους και τον ακούραστο αγώνα τους. Να τους χαρίζει δύναμη και υγεία... Εμείς οι ενορίτες τους ευχαριστούμε θερμά!!!

Ελένη.

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Jamster: Δόξα σοι.

Εντυπώσεις από την ημερίδα.

Ήταν μια πολύ καλή από όλες τις απόψεις ημερίδα!
μακάρι αυτή η προσπάθεια να βρει καρπούς σε όλους μας, κυρίως στα παιδιά.
Επιτέλους η Εκκλησία πρέπει να βγει μπροστά, να πάρει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή της κοινωνίας.


Σπύρος Καραταΐδης

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ


Ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως
με παιδιά που συμμετείχαν στην ημερίδα.

Ο μητροπολίτης με τον Jamster

Στο κέρασμα μετά...


Posted by Picasa

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ


Μητροπολίτης - Jamster



Jamster - Αγγελική - Θεοδώρα

Jamster - π. Γεώργιος
Posted by Picasa

JAMSTER "Δοξα σοι"






Posted by Picasa

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ








Posted by Picasa

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ


 Από δεξιά: Βίκυ Κοσμίδου - Θανάσης Κανάκης - Ελένη Βλάχου - Βασιλική Ζουντουρίδου

Θανάσης Κανάκης



Posted by Picasa

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ




Τα παιδιά μας!

Γραμματεία: Άννα Σπύρου - Χρυσούλα Γεροντίδου

Βασιλική Ζουντουρίδου - Ελένη Βλάχου
Posted by Picasa

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ


Πάνελ εισηγητών, από αριστερά: Αθηνά Λαγουμάκη - Ελένη Βλάχου - Θανάσης Κανάκης -
Βίκυ Κοσμίδου

Μαθητές και μαθήτριες 6ου και 7ου Γυμνασίων Σταυρούπολης

Διευθύντρια 6ου Γυμνασίου Σταυρούπολης -
Μαθητές και μαθήτριες 4ου και 5ου Γυμνασίων Σταυρούπολης

Posted by Picasa

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

ένα πολύ όμορφο τραγούδι των 2002 GR για τα ναρκωτικά!

JAMSTER "STAY"

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Aγαπητοί μας σύνεδροι και φίλοι!

Σας καλωσορίζουμε με χαρά στην ημερίδα μας και σας ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή σας. Η εκδήλωση αυτή έγινε με πολύ αγάπη, μεράκι αλλά και κόπο για τους νέους των γυμνασίων της Σταυρούπολης, για να γνωρίζετε ότι στον όμορφο, μα ταυτόχρονα και δύσκολο, αγώνα σας η Εκκλησία είναι κοντά σας. Με σεβασμό στις αγωνίες, τις ανησυχίες και τα ιδανικά σας, που εμείς οι μεγαλύτεροι πολλές φορές προδίδουμε και σας πληγώνουμε. Η απελπισία και η παραίτηση όμως, φίλοι μας, δεν είναι λύση.
Όπως λέει και ο πνευματικός μας πατέρας, ο Μητροπολίτης μας, Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως, κ.κ. Βαρνάβας, «μαζί θα αλλάξουμε τον κόσμο. Την τελευταία λέξη στην ιστορία την έχει ο Θεός. Η αγάπη και το καλό θα νικήσουν». Με παρηγοριά από τα λόγια αυτά και κάνοντας πράξη τη νουθεσία του η νεότητα να είναι πάντα πρώτη προτεραιότητα των ενοριών οργανώσαμε τη σημερινή εκδήλωση. Οι εξαρτήσεις είναι, όπως συμφωνείτε και εσείς άλλωστε, ένα σοβαρό πρόβλημα των νέων. Οι παραδοσιακές, κάπνισμα, αλκοόλ, ναρκωτικά, αλλά και σύγχρονες, όπως το ίντερνετ, τα κινητά και ο τζόγος. Το πρόβλημα είναι ότι με αυτές συμβαίνει κάτι περίεργο στην ψυχή μας, που σε τελική ανάλυση μας στερεί το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας.
  Ελπίζουμε όσα ακούσετε εδώ, και όσα ακούσουμε εμείς από εσάς, γιατί έχουμε ανάγκη να ακούμε τη φωνή των νέων, να είναι αφορμή για καλλιέργεια ενός γόνιμου και δημιουργικού διαλόγου. Ένα νέο ιστολόγιο δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό (http://exartimenos-i-eleftheros.blogspot. com), στο οποίο μπορούμε να επικοινωνούμε και να συζητάμε τα πάντα. Κλείνοντας, οφείλουμε να εκφράσουμε θερμές ευχαριστίες, σε όλους όσους συνετέλεσαν για την πραγματοποίηση της πρώτης μαθητικής ημερίδας της ενορίας μας και ευχόμαστε να ξανασυναντηθούμε σύντομα στην επόμενη!

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ


1η Ενοριακή Μαθητική Ημερίδα:

«εξαρτημένος
ή
ελεύθερος;»

10 Νοεμβρίου 2009

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Α΄ ΜΕΡΟΣ – ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
10:00 – 10:20              Οι εξαρτήσεις στα χρόνια της εφηβείας: Σκέψεις, Συναισθήματα, Επιλογές
Εισηγητές:    Ζουντουρίδου Βασιλική, ψυχολόγος
                                                            Λαγουμάκη Αθηνά, ψυχολόγος
                           
10:20 – 10:40              Εφηβεία: Κρίση ή δώρο;
                                    Εισηγήτρια:  Ελένη Βλάχου, δασκάλα

10:40 – 11:00              Ο εθισμός στο διαδίκτυο.
Εισηγητής:    Αθανάσιος Κανάκης, Ψυχολόγος

Β΄ ΜΕΡΟΣ – ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
11:00 – 11:30              Διάλογος.
Χαιρετισμός εκδήλωσης από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως, κ.κ. Βαρνάβα.

11:30 – 12:00              Παρουσίαση δίσκου και video από τον τραγουδιστή Jamster.
                                    Τέλος εκδήλωσης.

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Εξάρτηση από ψυχοδραστικές ουσίες


Εξάρτηση από ψυχοδραστικές ουσίες
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...Η χρήση ψυχοδραστικών ουσιών εμφανίζεται πρώιμα στην ιστορία των ανθρώπινων κοινωνιών. Ωστόσο, η παρουσία και η λειτουργία τους διαφοροποιούνται μεταξύ των κοινωνιών και των ιστορικών περιόδων και καλύπτουν διαφορετικές σε κάθε περίπτωση κοινωνικές και πολιτιστικές συνθήκες και κατ' επέκταση διαφορετικές ατομικές ανάγκες.

Σήμερα, η χρήση, η κατάχρηση ουσιών και η εξάρτηση από αυτές (σε διαφορετικό βαθμό και έκταση μεταξύ των κοινωνιών) έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και αποτελεί φαινόμενο επιβαρυντικό και καταστροφικό, τόσο για τις κοινωνίες, όσο και για τα μέλη τους.

Ως εξάρτηση ορίζεται η συνεχής ανάγκη για χρήση ψυχοδραστικών ουσιών, που γίνεται με στόχο την αλλαγή της διάθεσης, παρά την ύπαρξη σημαντικών προβλημάτων που σχετίζονται με τη λήψη τους. Η εξάρτηση από ουσίες συνοδεύεται από ένα σύνολο συμπτωμάτων (διάθεσης, συμπεριφοράς, κ.λπ.) που οδηγούν σε δυσπροσαρμοστική συμπεριφορά.

Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...Η εξάρτηση μπορεί να είναι:
Σωματική: όταν ο οργανισμός του χρήστη δεν μπορεί να λειτουργήσει φυσιολογικά χωρίς τη χρήση.
Ψυχολογική: όταν ο χρήστης έχει την ανάγκη της ουσίας για να διατηρήσει την ψυχική του συνοχή.

Όλες οι περιπτώσεις σωματικής εξάρτησης εμπεριέχουν την ψυχική, ενώ δε συμβαίνει πάντα το αντίθετο. Συνήθως ένα άτομο θεωρείται εξαρτημένο όταν ισχύουν τρία από τα παρακάτω για μεγάλο χρονικό διάστημα:


 Έντονη επιθυμία χρήσης: χρήση της ουσίας σε μεγάλες ποσότητες ή για μεγάλες χρονικές περιόδους
 Ανάπτυξη ανοχής στη χρήση
 Aνάγκη για συνεχή αύξηση των δόσεων της ουσίας που χρησιμοποιείται
 Mείωση της επίδρασης της ουσίας παρά το ότι χρησιμοποιείται η ίδια ποσότητα ουσίας
 Εμφάνιση στερητικού συνδρόμου, όταν διακοπεί ή μειωθεί η χρήση
 Ανάλωση σημαντικού χρόνου γύρω από τη χρήση ουσιών ή την αναζήτηση τους
 Εγκατάλειψη σημαντικών δραστηριοτήτων (κοινωνικών, επαγγελματικών, εκπαιδευτικών ψυχαγωγικών κ.ά.) λόγω της χρήσης
 Σωματικά, ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα που προκαλούνται από τη χρήση
 Εμμονή στη χρήση, παρόλη την επίγνωση των σωματικών ή ψυχολογικών προβλημάτων που επιφέρει
 Ανεπιτυχείς προσπάθειες ελέγχου ή διακοπής της χρήσης.

Η εξάρτηση, διαφοροποιείται από τη χρήση και την κατάχρηση παρά το ότι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συμπίπτουν. Κατάχρηση ουσίας είναι η συνεχής ή υπερβολική χρήση μιας ψυχοτρόπου ουσίας με τρόπο που να διαφέρει του γενικά αποδεκτού. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το αλκοόλ. Μπορεί κάποιος να κάνει χρήση αλκοόλ, χωρίς να είναι εξαρτημένος π.χ. να συνοδεύει το φαγητό του με ένα-δύο ποτήρια κρασί, να κάνει κατάχρηση χωρίς να είναι εξαρτημένος π.χ. να μεθύσει σε κάποια φάση της ζωής του ή να μεθά αρκετά συχνά. Ωστόσο η συχνή χρήση ή και κατάχρηση βρίσκονται πολύ κοντά στην εξάρτηση.

Εξαρτησιογόνος ή ψυχοδραστική είναι κάθε φυσική ή χημική ουσία, η οποία μεταβάλλει τον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος, επιδρά στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και χρησιμοποιείται για να αλλάξει τη διάθεση. Η επίδραση στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα φέρνει αλλαγές στη συμπεριφορά, στη συναισθηματική του κατάσταση, στην αντίληψη και τη σκέψη του.


Οι εξαρτησιογόνες ουσίες μπορεί να είναι ουσίες νόμιμες (καπνός, οινοπνευματώδη ποτά κ.ά.) ή παράνομες (ηρωίνη, χασίς κ.ά.).

ΠΗΓΗ: ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΦΑ
http://www.pyxida.org.gr/substances_principles.asp?mid=3